29.8.06

Ja vielä kerta kiellon päälle...

Nyt kun Mareikekin kävi kommentoimassa tuota raha-asiaa, niin haluan vielä selvittää yhden asian, mikäli se jäi kellekään epäselväksi. Minä en ole edelleenkään sanonut että molemmilla pitäisi olla omat tilit. Olen sanonut, että molempien pitäisi osallistua kuluihin. Joten se, että Mareikella ja Sebastianilla on yhteinen tili sisältyy myös tähän, he molemmat osallistuvat kuluihin, kumpikaan ei elätä toista. Aiemmin mainitsinkin jo, että minulle on aivan sama miten parit hoitaa raha-asiat käytännössä, onko yhteinen tili vai erilliset vai molemmat. Sanoin vain että minusta ei ole oikein että miehen oletetaan elättävän perheen kokonaan. Jokohan tämä nyt tuli kaikille selväksi? En oikeasti jaksaisi enää selittää samaa asiaa uudelleen ja uudelleen, kun (anteeksi vain) joka kerta tulee joku kysymään, että miksi pitää olla rahat erikseen tileillä. En sanonut että pitää olla. Yhteinen tili on täysin hyväksyttävä ja ymmärrettävä, jos molemmilla on siihen käyttöoikeus. Eli: jos teillä on yhteinen tili, se on ok. Jos teillä ei ole yhteistä tiliä, sekin on ok. Jos teillä on yhteinen tili ja omat tilit, sekin on ok. Jos mies elättää koko perheen vaikka nainenkin käy töissä (tai toisinpäin) niin se ei ole ok, kuten ei myöskään se että oletetaan alunperinkään että nimenomaan miehen kuuluu elättää perhe ja naisen jäädä kotiin hoitamaan lapsia, koska tähän ei ole enää nykyään mitään syytä (ennen ehkäisyä naisen oli joka tapauksessa hankalampi tehdä töitä koska hän oli jatkuvasti joko raskaana tai hoiti pientä vauvaa). Viimeisen kerran siis: parisuhde perustuu tasa-arvoon, eli molemmat osallistuu kuluihin. Ja itsenäisenä naisena en voisi olla kenenkään elätettävänä. Ja äitiyslomat jne on poikkeus, koska siinä on kuitenkin yhteisistä lapsista kyse.

Anteeksi tuo purkaus. Anteeksi Mareike ja Silja. Oikeasti on hyvä, että kommentoitte, mutta alkoi vain kyllästyttää, kun tuntui että vaikka esitän mielipiteeni miten selvästi, joku aina käsittää sen väärin. Mutta muuten kyllä tykkään kovasti siitä, että saatiin keskustelua aikaiseksi (vaikka hekin jotka ehkä käsittivät olevansa eri mieltä, olivatkin itseasiassa samaa mieltä; kumma oikeastaan että saatiin noinkin paljon keskustelua aikaiseksi aiheesta, johon kukaan ei tullut suoraan väittämään vastaan). No, ihan vain kokeeksi heitän seuraavan aiheen esille ja katsotaan, ottaako se kenessäkään tulta, mielipiteet ainakin saattaisi olla eriävämpiä. Eli, me olemme sopineet tekevämme avioehdon ennenkuin menemme naimisiin. Mielipiteitä, vastaväitteitä, kauhistelua? Kuulisin mielelläni, että pääsisin sitten perustelemaan kantani :).

Ja sitten itse tapahtumiin, joita ei oikeastaan ole. Maanantainkin vietin lepäilemällä ja läksyjen parissa, kun aamulla koski vatsaan enkä sitten oikein uskaltanut lähteä mihinkään. Se onneksi meni ohi, mutten enää illallakaan viitsinyt mihinkään mennä. Tänään on päivä taas kulunut tunneilla ja koulujuttuja tehdessä, päivän kohokohta oli oikeastaan paikallisen yrityksen pitämä esitelmä kurssiprojektistamme. Tehtävänä on nimittäin 8 hengen ryhmissä suorittaa markkinointitutkimusta kosmetiikkafirmalle, joka haluaa julkaista uuden ihonhoitosarjan teini-ikäisille. Pitäisi siis tehdä kysely 100:lle teini-ikäiselle, analysoida se, suunnitella minkälaisia tuotteita heille myytäisiin, pakkaus, markkinointi jne ja pitäisikö tähän tarkoitukseen luoda uusi brändi. Ja parhaat palkitaan. Mielenkiintoista kyllä, mutta onneks mulla on vaan kolme kurssia kerralla, muuten tulisi kyllä aika paljon tekemistä. Vähän harmi vaan, että mulla on sekä tän projektin palautus että yksi pienempi ryhmätyö lokakuun lopulla, saa nähdä miten paljon menee aikaa näihin sillon kun porukat ja Hyde on täällä...Sivumennen sanoen, se yrityksen esityskään ei kyllä ollut mikään paras mahdollinen, tuntui että yleisö esitti parempia kysymyksiä kuin mitä se nuori brand manager siellä osasi vastata.

Ja sitten loppuun vielä vähän kieliasioita. Huomasin nimittäin eilen vasta hetken katselun jälkeen kirjoittaneeni Tapanille mesessä "voluumi" kun tarkoitin tietysti että volyymi... Täytyy sanoa, että kauhistuin kyllä, mutta vetosin jokapäiväisen englannin vaikutukseen (volume) ja siihen, että Savossa se joka tapauksessa lausuttaisiin "voluumi". Ja tulipa taas myös keskustelua murteidemme erosta, kun Tapanin mielestä lause "Käyn jääkaapista ananasta iltapalaksi." oli vajaa, siitä puuttui sana "hakemassa". Ja minähän väitin vastaan, että meilläpäin kyllä sanotaan, että "Käyn kaupasta leipää.", "Kävin lapset hoidosta." tai "Käy kellarista mansikkahilloa!". No, eteläpohjanmaalainen kultani jaksaa myös edelleen väittää, että "tänänen" ei ole sana (vrt."Tänäsessä Rantsun lehessä oli X:n kuolinilmotus." - siinä myös vähän pikkukylän tunnelmaa kaupunkilaislukijoille). Singaporea varten pakatessa kävi myös ilmi, että sana "tointaa" oli täysin vieras sekä Tapanille että hänen äidilleen ("Tointaako sitä sitten ottaa mukaan?"). Yleensä nämä meidän kielikiistat päättyy siihen, että minä kiljaisen "Mehtä, ohta, veihti, kaho!", johon Tapani vastaa "Mettä, otta, veitti, katto!" ja toteaa sitten, että savolaisen puhuessa vastuu tunnetusti siirtyy kuulijalle...

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

no, kai nyt ymmärsin mitä halusit sanoa.
but I didn't quite get the point about your dialects. tietysti ne ovat erilaisia, mutta mitä sitten? Or did I miss something important due to my finnish?

29/8/06 23:23  
Anonymous Anonyymi said...

no, kai nyt ymmärsin mitä halusit sanoa.
but I didn't quite get the point about your dialects. tietysti ne ovat erilaisia, mutta mitä sitten? Or did I miss something important due to my finnish?

29/8/06 23:24  

Lähetä kommentti

<< Home