10.8.06

Hyvää Syntymäpäivää, Singapore!

Singapore siis täytti eilen 41 vuotta, ja koko kansa juhli tapahtumaa kerääntymällä telkkarin tai ulkoscreenien ääreen seuraamaan juhlallisuuksia stadionilla, jossa juhlat pidettiin nyt viimeistä kertaa. Katsomaan oli päässyt jotain 50 000 lippunsa nopeiten ostanutta, liput on ollut loppuunmyytyjä jo kauan. Niinpä minä, Asma, Aanchal ja Lekan (Usasta, mutta alunperin Nigeriasta)seurattiin tapahtumaa kans ulkoscreeniltä joen rannassa. Tapahtuma näytti olevan sekoitus isoa kansanjuhlaa (vrt.urheilukisojen avajaiset) ja sotilaallista paraatia. Singaporessahan on yleinen asevelvollisuus, tai siis yhtä yleinen kuin Suomessakin, eli miehiä lähinnä koskee. Ensin mietin, että onkohan siinä mitään järkeä, kun eihän näin pieni kansa mitenkään voi silti itseään pystyä puolustamaan, kunnes muistin, että asukkaita täällä on kyllä vaan miljoona vähemmän kun Suomessa ja huomattavasti vähemmän pinta-alaa puolustettavana :). Oli muuten jännä katsoa siltä screeniltä tapahtumia kun esim. kun taistelulentäjät lensi muodostelmassa stadionin yli, ne näki ensin screeniltä ja hetken kuluttua itse taivaalla.

Ei katsottu ohjelmaa ihan loppuun asti, vaan lähdettiin syömään siihen samaan hawker centeriin missä oltiin kun oli ilotulitus. Eilen valitettavasti ilotulitusta ei ollut. Samalla tavattiin myös Kim (se britti, johon tutustuin rekisteröityessä), joka tunsikin Lekanin, ja pari hänen kaveriaan. Vaihtareiden keskuudessa on siis aika pienet piirit. Nyt on kyllä pakko laittaa tähän pari kuvaa mun illallisesta, fried pineapple risesta. Tuossa ananaksen sisällä on siis maustettua riisiä, katkarapuja, ananasta ja jotain muuta sellasta. Maksoi kokonaista 3 euroa! Hyvää oli, mutta kyllä mulla olikin nälkä, koska en ollu muutamaan tuntiin syöny muuta kuin Häagen-Dazsin kalliin suklaakeksijäätelötötterön (2,35 euroa!).


Ruuan jälkeen käveltiin vielä vähän ympäriinsä ja yhdentoista aikoihin suunnattiin takaspäin, koska jotkut oli vielä menossa baariin ja halus vaihtaa vaatteita sitä ennen. Taksijono oli pitkä, joten otettiin MRT lähimmälle asemalle ja taksi sitten sieltä. Taksi maksoi yhteensä kokonaista 3,30 singdollaria, eli neljällä hengelle tuli jopa halvemmaksi/yhtä kalliiksi kuin bussi, jota olis pitänyt odottaa pitkään.

Eilen aamulla muuten alkoi mun oven lukko temppuilla; tavallisen kahden lyhyen piippauksen sijaan se piipitti pitkään ja piti odottaa aika kauan, että oven sai lukittua/auki. Arvasin, että siitä on joku patteri lopussa, ja toivoin, ettei se lopahtas ihan täysin pyhäpäivänä...Onneksi toimi kuitekin välillä normaalisti, mutta tänä aamuna se sitten piipitti joka kerta. No, mulla oli muutenkin asiaa tonne asukastoimistoon, koska en ollu saanu tullessa sellasta palautettavaa tarkistuslomaketta, johon merkitään, onko kaikki kämpässä kunnossa. Ne antoi mulle lomakkeen ja sanoi lähettävänsä jonkun viidessä minuutissa paikalle. Että jos en pääse sisälle huoneeseeni, niin pitää odottaa yleisissä tiloissa. Onneks pääsin, koska siinä meni kyllä puol tuntia ennenkuin korjaaja tuli. Sen puhe oli kyllä täydellinen esimerkki paikallisesta englannista, tullessaan se kysyi multa, että "Your lock make a big sound?" ("Sinun lukko tekee iso ääni?"). Eikä kyse siis ollut siitä, ettei se olis osannut englantia, vaan paikalliset puhuu sitä oikeasti noin. Sitten se totes, että patterihan siitä on lopussa ja vaihtoi patterin ja nyt mun lukko on taas kunnossa.

Tuntuu, että tänään on vielä kuumempi päivä kuin yleensä. Ei mulla kyllä mitään suunnitelmia olekaan, ainakaan vielä. Viikonloppuna mennään ehkä joku päivä night safariin, mikä on eläintarhan vieressä. Siellä siis on iltaisin jotain eläintarhakierroksia, jotka on kuulemma tosi hienoja. Selailin tota Lonely Planetin Singaporen opasta, niin olis vaikka miten paljon kaikkee nähtävää vielä. Onhan mulla aikaakin, onneks.

Kiva muuten, että ootte kirjottanu kommenttejakin mulle vähän. Ja kiva kuulla, että Lavosetkin on löytäny tän sivun. Saa kyllä jaella ihan vapaasti tätä osotetta, jos tiedätte vaan jonkun, jota kiinnostaa ja jolle en oo ite tästä kertonu. Mitä enemmän te luette tätä sivua, sitä vähemmän mun tarvii selittää ihmisille mitä mulle kuuluu :). Ja hyväähän mulle kuuluu, niinku Lotta sen tossa sano, että "hyvinhän sulla on menny". No on, nyt taitaa olla iskeny päälle se "turistivaihe", että kaikki on kivaa, eikä ole edes koti-ikävä vaivannut. Ruoka on hyvää ja halpaa, sää on aina yhtä lämmin, puut ja kasvit ja eläimet on eksoottisia, olen tutustunu muihin vaihtareihin, kaikki alkuajan byrokratia alkaa olla takanapäin jne. Mutta oottakaahan vaan kun parin kuukauden päästä iskee kulttuurishokki... Sitten on liian kuuma, ruoka aina samanlaista, kaverit pinnallisia, ikävä purkkaa, sääntöjä ihan liikaa, paikalliset opiskelijat ihan hulluja työinnossaan ja niin edelleen :).