28.7.06

Singaporessa vihdoin

Täällä sitä nyt vihdoin ollaan, kuumassa ja kosteassa Singaporessa. 13 h 40 min kestäneen lennon jälkeen saavuin tänne vihdoin eilen illalla kuuden jälkeen. Lento meni hyvin, vaikka olikin pitkä, ja osa matkalukemisesta jäi jopa lukematta. Sain nukuttua koneessa ehkä n. neljä tuntia, tosin pätkissä. Lentokentällä minua ja kolmea ruotsalaista poikaa (Rickard, Mikael ja David)vastassa oli vietnamilainen poika, joka opiskelee NUS:ssa. Kahdella taksilla saavuttiin kampukselle ja tänne Prince George's Park Residencesiin (PGPR), missä kaikilla oli majoitus. Check-in onnistui hyvin, vaikka toimisto olikin jo kiinni, ja sitten pääsin huoneeseeni. Aika pieni ja kuumahan tämä on, kalustuksena sänky, kaappi, pöytä ja kattotuuletin (onneksi). Keittiön, vessat ja suihkut jaan 15 muun asukkaan kanssa. Ilmastointi tekisi kyllä hyvää, mutta kyllä täällä pärjää, kun pitää ikkunan auki ja tuulettimen päällä. WC ja suihkutkin on ok.

Kun olin vienyt tavarat huoneeseeni ja siistiytynyt pikaisesti hiukan mentiin (minä+se vietnamilainen+ruotsalaiset) illalliselle kanttiiniin. Siellä on useita myyntikojuja (esim.kiinalaista ruokaa, japanilaista ruokaa, nuudeleita, juomia, länsimaista ruokaa jne) ja niistä sitten voi käydä mistä vaan ostamassa ruokaa. Ostin japanilaisesta chicken teriyaki-annoksen, hintaa taisi olla 3,50 dollaria, eli puolet siitä euroissa. Halpaa siis on. Annoksen mukana tuli syömistä varten tosin vain puikot, mutta vietnamilainen oppaamme kipaisi meille jostain toisesta kojusta ystävällisesti haarukat nähtyään meidän pohjoismaalaisten hämmentyneet ilmeet. Tuntui aika nololta kyllä, joten pitänee opetella syömään puikoilla piakkoin. Oppaamme näytti meille myös missä PGPR:n supermarket on. Se on kyllä mukamas minimarket, mutta pieneen tilaan on kyllä saatu mahtumaan suunnilleen samanverran valikoimaa kuin Rantasalmen K-marketiin. Tai oikeastaan enemmänkin.

Aikaerosta ei ole ainakaan vielä tarvinnut kärsiä, koska olin niin väsynyt lennon jälkeen, että nukkumaanmeno kohtuulliseen aikaan onnistui. Unikin taisi ennen puoltayötä tulla, vaikka patja oli kova. Aamulla heräsin ensimmäisen kerran seitsemän aikoihin, kun aurinko nousi, ja läheisestä puista alkoi kuulua kova sirkutus. Se tosin vaimeni hetken kuluttua ja nukuin vielä puoli kymmeneen. Suihkun jälkeen lähdin ostamaan kaupasta aamupalaa, mutta enpä sitä sitten ehtinyt syömään, kun oppaamme ja ruotsalaiset pojat olivat lähdössä ostamaan kännykkään pre paid-korttia ja olin eilisiltana sanonut tulevani mukaan. Lisäksi seuraan liittyi kaksi hollantilaista tyttöä, Eva ja Manush (?). Emme sitten sitä korttia kyllä saaneet ostettua, koska SingTelin toimisto on loman ajan kiinni ja Starhubin on toisaalla. Sen sijaan käytiin jonottamassa jossain oppilasasiatoimistossa, kun osa maksoi jo vuokransa (minä en voinut, koska sain laskun vasta myöhemmin tänään, mutta tiedänpä maanantaina, missä sen voi tehdä). Lounaan jälkeen (syötiin Subwayssa, aika samalta maistui kuin kotonakin, vaikka halvempaa oli) tultiin takaisin PGPR:n, josta lähdettiinkin sitten järjestetylle kampuskierrokselle. Kierros oli kyllä aika turha, mutta ehdinpä kokea ensimmäisen sadekuuroni täällä. Päivän saldo: tavattu monta uutta ihmistä; haettu asunnon lasku; saatu selville, missä se maksetaan; saatu selville, missä on uima-allas; tutustuttu kirjastoon ja kampukseen.

Pitää vielä kertoa taksimatkasta tänne silloin eilen illalla. Mitä ehdin nähdä Singaporesta, niin hienolta näytti: melko paljon vihreää (palmuja jne) ja korkeita taloja. Taksikuski oli kiinalainen ja hyvin puhelias, kertoi mielipiteensä Singaporesta aika kärkkäästi. Kun kuuli, että olen suomalainen, alkoi heti selittää, miten hyvä puhelin Nokia on, ja Motorola ihan tosi huono. Ja ensimmäistä kertaa näin kuun sellaisena kuin joskus kuvissa ja maalauksissa: sirppi makaa ihan selällään, silleen U:n muotoisesti!

Kuumahan täällä on, tuntuu aika samalta kuin saunassa. Kosteudesta ja lämmöstä kertonee jotain se, että kun nousin tänään ilmastoidusta bussista (jotka liikkuu ilmaiseksi ympäri kampusta) silmälasit huurtui täysin. Toimistoissa jne ilmastoiduissa sisätiloissa onkin sitten taas kylmä, mikä on kyllä mukavaa vaihtelua kuumuuden jälkeen, mutta toisaalta ei varmaankaan kovin hyväksi terveydelle tuollainen nopea ja jatkuva lämpötilanvaihtelu. Mutta toisaalta kuumuus ei jotenkin tunnu yhtä pahalta kuin joskus Suomessa, kun aurinko paahtaa suoraan. Kai se johtuu sekä kosteudesta, että siitä että täällä on tosi suuri osa jalkakäytävistä jne katettu ja varjoa löytyy kyllä.

Kampus on siis iso, ja niin on PGPR:kin. Mikäli oikein muistan, niin pelkästään tässä PGPR:ssa on vajaa 3000 asuntoa. Mun asunnolta on ehkä parisataa metriä PGPR:n pääsisäänkäynnille ja bussipysäkille, josta pääsee siis ilmastoiduilla ilmaisilla busseilla ympäri kampusta. Business schooliin menee sillä vaan pari minuuttia. Ja silti paikalliset on sitä mieltä, että mun asunto on kaukana pääsisäänkäynnistä, ja että mun pitää valitettavasti herätä aikaisin, että ehdin kouluun! Kai se johtuu siitä, ettei ihmiset täällä niin paljon kuumuuden takia ehkä kävele, niin ei ole tottunut pitempiin koulumatkoihin.

Vaikka englanti on täällä yksi virallisista kielistä ja kaikki sitä ymmärtää ja puhuu, niin toistaiseksi kyllä eurooppalaiset vaihto-oppilaat on kaikki puhuneet parempaa englantia kuin paikalliset. Tai ehkä mun on vaan helpompi ymmärtää niitä, kun on tuttu aksentti. Eurooppalaisena (tai amerikkalaisittan kaukasialaisena) täällä kyllä erottuu joukosta heti, kun on kaikkia pidempikin. Ruotsalaispojilla on ollut ongelmia suihkun kanssa, kun ovat mua vielä päätä pidempiä. Monet kyllä tuleekin sitten kysymään, mistä olen kotoisin; yleisin arvaus on Australia. Sitten kun kuulevat, että Suomesta, niin kommentteina on, että "täällä on varmasti ihan erilaista" ja "täällä täytyy olla sulle tosi kuuma". No, molemmat on kyllä totta.

Huomenna aion mennä keskustaan shoppailemaan. Tarvitsen ainakin digikameran (että saatte sitten nähdä kuviakin) ja suihkusaippuaa. Suihkusaippuaa sais tosta pikkukaupastakin (kuten myös mm. adaptereita, verkkopiuhoja, ruokaa, juomaa, tyynyjä, petivaatteita, pyyhkeitä, panadolia, sinitarraa, kirjotustarvikkeita jne), mutta musta on kivempi valita isommasta valikoimasta. Keskustaan tästä pääsee, kun menee ensin sillä ilmasella bussilla reilu viis minuuttia pysäkille, josta menee bussi 95 (tms) metroasemalle, ja sitten metrolla. Metroasemalta ostan sitten kortin, jolla voi kulkea julkisissa liikennevälineissä ja johon voi ladata rahaa. Olishan tässä ollut tänäkin iltana vielä aikaa lähteä keskustaan, mutta en oikeen jaksanut. Aion sen sijaan käydä etsimässä pyykkihuoneen ja postilaatikot ja ostamassa lisää juomista. Ja ehkä kokeilla Skypeä Tapanin kanssa. Joten lisää taas joskus lähiaikoina.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Moicca!

Kivalta kuulostaa. Melkein kaduttaa etten iteki lähteny johonki Singaporeen. MELKEIN... ;) Eniten ehkä oon kateellinen tosta lyhyestä koulumatkasta, itellähän siis jotain tunnin luokkaa. Mut on se Rivieraki kiva paikka :D

29/7/06 04:17  

Lähetä kommentti

<< Home